Čeprav so določene stvari nekoliko oddaljene od nas, moramo vendarle o njih že kar razmišljati. Pri tem mislimo tudi na našo pokojnino, za katero smo zagotovo kdaj pa kdaj prav vsi v dvomu, ali jo bomo na koncu sploh prejeli. Tudi če jo bomo, se moramo zavedati, da naša pokojnina ne bo povsem taka, kot pa je sedaj naša plača, ki jo vsak mesec prejemamo na svojem delovnem mestu. Pričakala nas bo tako imenovana pokojninska vrzel, ki pa jo sami zlahka zapolnimo.

Kako jo bomo zapolnili, je seveda odvisno predvsem od nas in tudi naših interesov. Če namreč ne želimo, da bi bili v času svoje starosti oziroma v času, ko naj bi v miru uživali penzijo, komu v breme, potem moramo za to poskrbeti že sedaj. Potrebno je poskrbeti za dodatno pokojninsko zavarovanje. Pri tem naj poudarimo, da je pri tem pomembna tudi davčna olajšava za prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje (https://www.pokojninskad-a.si/o-zavarovanju/dodatno-pokojninsko-zavarovanje-davcna-olajsava) .

Ta olajšava pri dodatni pokojnin je podana z zakonom

Tovrstna olajšava, ki je izjemnega pomena, je seveda primerno podana tudi z zakonom. Našli jo bomo pod razdelkom Zakona o dohodnini, in sicer v 117. členu. Tam bomo lahko prebrali marsikaj koristnega, kar nas bo še dodatno spodbudilo k dodatnemu varčevanju za pokojnino. V zakonu oziroma v določenem členu je zabeleženo tudi, da če plačujemo premijo prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja delodajalec in delojemalec, se pri določitvi višine premije, za katero se priznava olajšava, upošteva skupni znesek vplačanih premij.

Dobro se je zavedati pomembnosti

Marsikdo je s tovrstnimi zadevami verjetno premalo seznanjen, zato niti ne premišljuje še o tem, da bi začel varčevati za svojo starost. Misli, da je še prezgodaj in da tako ali tako iz tega ne bo nič. Pa vendarle, ne smemo biti tako črnogledi. Moramo verjeti v svojo prihodnost, ki nas bo hitro doletela. Če bomo z varčevanjem za starost pričeli že sedaj, bo tudi mesečni znesek, ki ga bomo zato vplačali, veliko manjši.

Preberite si tudi o tem, kako lahko na vaš vsakdan negativno vpliva bolezen dlesni.

 

Gledano na splošno, je življenjski standard v Sloveniji visok, in to pri vseh elementih, ki jih upoštevajo v OECD. Preberi več …

Članki iz iste kategorije