Ena izmed prvih stvari, ki jih moramo opraviti, ko se odločimo za novo spletno stran, je registracija domene. Marsikdo misli, da gre za povsem preprost postopek. Pravzaprav to zares drži, saj je postopek registracije nezapleten, toda precej težji je tisti del pred samo registracijo, ko je potrebno izbrati ime domeno ter ustrezno domensko končnico.Domene
Domeno registriramo na spletni strani ponudnika oziroma registrarja. Teh je v Sloveniji več kot 100, še veliko več pa drugod po svetu. Domeno namreč lahko registriramo tako pri nas kot tudi v tujini. Za katerega koli registrarja se že odločimo, je postopek registracije več ali manj identičen. Na spletni strani registrarja vpišemo želeno domeno, skupaj z domensko končnico, nato (prosto) domeno dodamo v košarico, vnesemo svoje podatke (oz. podatke podjetja, če domeno registriramo kot organizacija), izberemo metodo plačila in znesek poravnamo. Ko registrar zabeleži transakcijo, se registracija domene (registracijadomene.si) opravi, mi pa za minimalno obdobje enega leta postanemo nosilec domene.
Kot vidite, sam postopek registracije zares ni težak, a kot že zapisano, se težave največkrat pričnejo že prej. O izbiri imena domene bomo kaj več napisali drugič, danes pa se bomo posvetili izbiri domenske končnice. Gre za precej pomembno odločitev, saj je tudi od domenske končnice odvisno, kako obiskana bo naša spletna stran.
Eno izmed temeljnih pravil za izbiro domenske končnice je, da registriramo domeno z nacionalno končnico, ki se ujema z našim ciljnim občinstvom. Za Slovenijo je to domenska končnica .si. Registracija domene .si je možna pri domačih registrarjih, pa tudi pri nekaterih tujih, toda priporočamo vam, da se raje odločite za domačega. Cena bo nižja, prav tako pa vam bo vsa pomoč, ki jo boste morda potrebovali, na voljo v slovenskem jeziku.
Želite postaviti spletno stran, s katero boste poskušali doseči prebivalce Nemčije? Potem registrirajte domeno s končnico .de, katere vrhovni registrar je DENIC eG. Ali to pomeni, da morate domeno registrirati na strani omenjenega registrarja? Ne, tam je niti ne morete. Vam pa registracijo domene .de omogočajo številni registrarji doma in po svetu. Npr. pri registrarju Neoserv jo lahko registrirate že za nekaj več kot deset evrov.
Verjetno vas zanima, kdaj registrirati domeno .com? Gre za daleč najbolj prepoznavno domeno, zato jo lahko registrirate za praktično kakršen koli namen. Na njej lahko postavite spletno stran v slovenščini, nemščini, angleščini, … Še posebej, kadar gre za spletno stran v angleščini, je registracija domene .com daleč najboljša odločitev.
Pogosto se pojavi težava z zasedenostjo. Ravno zato, ker gre za najbolj popularno domeno v svetu, je zelo težko dobiti prosto ime. V takšnih primerih je smiselno registrirati domeno .net, saj gre za prvo alternativo domeni .com. Še vseeno pa je .com nekoliko boljša, čemur v prid govori tudi tipka ».com« na novejših pametnih napravah, npr. na tabličnih računalnikih.

https://www.youtube.com/watch?v=qXEXN16JYeo

Članki iz iste kategorije