Kljub temu, da so tovorna vozila izdelana z mislijo na večje obremenitve oziroma morajo biti vsi deli takšnega vozila v primerjavi z osebnimi veliko bolj trpežni, pride tudi pri teh do obrabe in izrabe. Običajno so najbolj na udaru manjša tovorna vozila v obliki tovornih kombijev, s katerimi lastniki oziroma vozniki pogosto prevažajo izjemna bremena, prav tako pa se hitro uničijo tudi tisti kombiji, ki so v osnovi primerni za prevoz oseb, a z njimi večkrat prevažamo tudi tovor.Visoke obremenitve vplivajo tako na pogonski agregat kot tudi na podvozje – in zato je tega potrebno redno pregledovati ter si tako zagotoviti varno in udobno vožnjo.

Kaj prinašajo neučinkoviti amortizerji?

Amortizerji oziroma vzmeti so pomembni predvsem za »gladko« vožnjo, med katero se vozilo prilagaja cestišču. Če so amortizerji slabi in ne zagotavljajo blaženja, potem je občutljivo blago nemogoče prevažati, saj lahko pride tudi do poškodb. Kako potrebno je, da se pravočasno zamenjajo amortizerji, pa nam je povedal tudi podjetnik, ki se ukvarja s scensko tehniko. »Kombi, ki je sicer tovorni, vendar že precej star, s fanti pogosto do vrha naložimo z zvočniki, reflektorji, zasloni in podobno. Sicer je naša oprema trpežna in dobro pospravljena v zaščitnih zabojih, vendar pa se lahko kljub temu poškoduje – posamezni visoko tehnološki deli, ki so digitalni, so občutljivi tudi na indirektne udarce.

Ko je masa bremena, ki smo ga imeli naloženega, enkrat bila na meji zmogljivosti, ki jo nudijo amortizerji starega kombija, sem hitro ugotovil, da bodo potrebni novi amortizerji – opremo je pri slabi cesti stresalo, ko je bilo treba zapeljati preko železniških tirov, pa smo se premikali tako previdno in po polžje, da so vozila za nami pričela nepotrpežljivo hupati.« Podjetnik se je nato odločil, dasena kombi namestijo novi amortizerji – in ne zgolj zaradi varnosti opreme, temveč tudi zaradi varnosti na cesti.

Menjava amortizerjev

Ko se odločite, da se bodo amortizerji na vašem tovornem ali dostavnem vozilu (morda pa tudi na osebnem) zamenjali, gotovo razmišljate tudi o stroških, ki jih prinaša takšna prenova podvozja. Amortizerji se morajo zamenjati pri izkušenem mehaniku, same amortizerje pa lahko na srečo dobite tudi precej poceni – v spletnih oglasih in v spletnih prodajalnah, specializiranih za avto dele. Nenazadnje ni nujno, da se kupi original. Vaša vožnja bo tako spet veliko bolj prijetna in vaše vozilo bo za prevoz težkega tovora uporabno še vrsto let.

Želite izvedeti katere vrste verige za sneg poznamo. Kliknite na povezavo za več informacij.

Članki iz iste kategorije