Invalid mora imeti za uporabo invalidskega vozička na ročni pogon zdrave in krepke roke ter možnost vsaj delnega nadzora nad zgornjim delom telesa. Takšen invalidski voziček se imenuje aktivni oziroma standardni.

Na trgu sta vam na voljo dva osnovna tipa ročnih invalidskih vozičkov. To sta zložljivi in nezložljivi invalidski voziček.

Prednost zložljivega in nezložljivega invalidskega vozička

Zložljivi invalidski voziček je še posebej dobrodošla različica za tiste osebe, ki niso samostojne, nimajo veliko moči v zgornjem delu telesa, za otroke in starejše. Prednost invalidskega vozička s trdim okvirjem je v tem, da ima manj premičnih delov. To pomeni, da je takšen voziček za invalide na sploh čvrstejši in bolj trpežen v primerjavi z zložljivim.

Zložljivi invalidski voziček
Zložljivi invalidski voziček na ročni pogo

Nezložljiv invalidski voziček se posebej priporoča vsem tistim osebam, ki imajo moč v zgornjem delu telesa, želijo biti samostojni, so mladi in aktivni in ne nazadnje svoj voziček vidijo kot sestavni del oziroma del svojega telesa.

Kolesa pri invalidskem vozičku

Od namestitve koles je odvisna vožnja vozička. Če so kolesa invalidskega vozička nameščena spredaj, je voziček veliko lažje nositi, ker je veliko bolj mobilen, po drugi strani pa se veliko lažje prevrne. Za slednje obstaja dobra rešitev – dodatna oprema oziroma varovalna kolesca proti prevračanju.

Video: Kakoo potiskati invalidski voziček

Ključna vprašanja pri nakupu invalidskega vozička

Preden kupite invalidski voziček, si je potrebno postaviti ključna vprašanja in nanja dobro odgovoriti. Povsem jasno vam mora biti, kje se bo voziček za invalida največ uporabljal, ali se bo uporabljal le občasno, h katerim vsakodnevnim aktivnostim se želi invalidna oseba vrniti, kako boste z vozičkom prišli z enega koca na drugega.

Pomembno je tudi, da vam je povsem jasno, koliko časa na dan se bo preživelo v vozičku, kako se bo z invalidskega vozička premeščalo na druge površine, na primer na posteljo, za kakšno vrsto površine se potrebuje invalidski voziček.

Kakovostna in ugodna izbira vozičkov za invalide

Invalidski voziček vam je na voljo v specializiranih prodajalnah s takšno opremo. Veliko dobre in ugodne izbire vam je na voljo tudi v spletni prodajalni medigo.si, kjer vam ponujajo še druge vrhuske medicinske pripomočke, na primer bergle, sprehajalne palice, hodulje, rezervni deli ter dodatki za invalidski voziček.

Članki iz iste kategorije