Kurkuma je znana kakor čudežna začimba iz daljnega vzhoda. Kurkuma je začimba oziroma prašek rumene barve ki ga pridobivamo iz korenin. Pri nas skoraj, da ni v uporabi znajde se v raznih mešanicah s currijem, zato pa je na daljnem vzhodu njena uporaba vsakodnevna. Pri nas seje po vsej verjetnostji znašla s trgovanjem z arabskimi trgovci v srednjem veku.Začimbe

Po tradiciji na daljnem vzhodu se ta začimba uporablja za čiščenje krvi in prebavnega sistema, prav tako pa pomaga pri težavah z jetrih, žolčnikom in hepatitisu. V starosti pomaga v procesu izločanja maščob in holesterola iz prebavnega sistema saj se s starostjo pri človeku izločanje teh snovi poslabša. Njen okus je malo pikanten, malo grenka in lahkotno jedka ter značilne rumene barve. Okus je še posebej specifičen, zato se vam bo nanj po vsej verjetnosti potrebno navaditi.

Vsebuje veliko koristnih snovi kot so mangan, železo, vitamin B6, veliko vlaknin in tudi kalji. Na daljnem vzhodu so jo sprva uporabljali,kot zdravilo proti vnetju šele pozneje pa kakor začimbo. V medicini se prašek večinoma uživa v malih količinah kakor ena žlica na dan ki jo razdelimo v 3 porcije za vsak obrok. Jemanje kurkimine ni priporočljivo v času nosečnosti saj obstaja možost alergijske reakcije. Kurkuma pa prav tako pomaga pri razstrupljevanju jeter in odstranjevanju holesterola ter maščobe ki prav tako izboljša delovanje srca in ožilja. Prašek je pekočega okusa. Uporablja pa se jo kakor začimbo v različnih jedeh. Kurkumina ali E100 se uporablja v mnogih jedeh in prelivih za dodatek rumene barve. V indiji pa prav tako obstaja izročilo o tem, da je to srečna začimba zato jo na dan pred poroko nevesta nanese na svojo kožo, vendar si s tem tudi pomaga saj je kurkumina uporabljena tudi v kozmetiki.

Cvetni prah ali pelod najdemo na vsaki rastlini s cvetom v obdobju cvetenja, vsaka rastlina ima unikatni cvetni prah skoraj kakor človeški prstni odtis. Gre še za enega izmed zdravilnih prahov. Cvetni prah je možno zaužiti na mnogo načinov, priporočljivo je, da cvetni prah popijete ali ga zmešajte z jogurtom, saj se tako razpusti in je lažje prebavljiv, če pa imate namen ga pojesti surovega pa se prepričajte da ga dobro prežvečite. Uživanje cvetnega prahu naj bi izboljšalo stanje pri slabokrvnosti, arteriosklerozi, osteoporozi in celo proti alergijam.

https://www.youtube.com/watch?v=BY_YWxT4hqk

Članki iz iste kategorije