Telefoni in televizije za dostop do interneta!
Več ali manj je danes jasno, da se lahko na internet priključimo že z navadnim mobilnim telefonom ali modernejšo televizijo. Pri tem imajo eni in drugi oznako »pametni«. Tako poznamo pametne telefone in pametne televizije, ampak ne vem če so zaradi nekaj dodatnih mikro čipov kaj pametnejši.Namizni računalnikKonec koncev so šibki člen prej uporabniki, kot pa računalniki, ki so danes v mobilnih telefonih veliko zmogljivejši, kot je bil denimo namizni računalnik pred nekaj leti.

Namizni računalnik proti ostalim

V resnici mobilni telefon, četudi je še tako pameten, nikakor ne more nadomestiti domačega hišnega računalnika. Osebni računalnik je pač nekaj drugega in tu se ponujata samo dve možnosti, čeravno marsikdo kot ustrezno konkurenco vidi tudi tablični računalnik, a tudi ta ni to kar je prenosni ali namizni računalnik. Preprosto gre za nekaj, kar danes marsikateri običajni uporabnik zameša, misleč, da je vseeno ali Word, Excel in e-pošto prebira in uporablja na takšnem ali drugačnem računalniku. Ampak ni, kajti računalnik je zgolj orodje in sami veste, da ni vsako orodje enako.

Prenosni ali namizni računalnik

Namizni računalnik je v prvi vrsti najlažje sestaviti povsem po meri, saj je vsaka komponenta ločena od druga in si lahko sami izbirate vse mogoče kombinacije. Iz tega istega razloga je tudi zelo enostavno popravljati in nadgrajevati, pa tudi najceneje, saj je dostop do delov hiter. Da bi zamenjal grafično kartico v namiznem računalniku ali nek nedelujoč kabel, bom potreboval največ 5 minut, v kar sem vštel ugašanje in ponovno prižiganje računalnika, če mu seveda operacijski sistem deluje, kot mu mora. Prenosni računalnik se bo že tako počasneje prižgal in ugasnil, saj je gotovo manj zmogljiv, razen če ste zanj odšteli celo premoženje. Ko pa je potrebno priti do sestavnih delov, ki so skriti v drobovju majcenega ohišja, se zgodba šele prične in minute ali desetine minut hitro tečejo.
Prenosniki se tudi bolj pregrevajo, res pa je, da jih uporabniki pogosto uporabljajo izjemno malomarno in jim zaprejo dotok zraka, jih pritisnejo tesno ob mizo, brez nosilcev in hladilnikov ali pa celo držijo v naročju. Večinoma z njimi ni težav, sploh pri običajnem delu, pa tudi baterije zdržijo vse dlje in za delo na terenu ali za redno prenašanje na vikend ali kam drugam, so preprosto nepogrešljivi. Namizni računalnik je na drugi strani resen stroj, ki ga lahko uporabljate doma, v pisarni ali kjerkoli potrebujete zmogljiv računalnik za resno delo.

https://www.youtube.com/watch?v=b_IoNIV-Th0

Članki iz iste kategorije