Številne raziskave v svetu še vedno kažejo, da so npr. čokoladne parline, bomboniere ali čokoladne ploščice darila, ki si jih najpogosteje podarimo oz. izmenjamo. Kar 75 % vprašanih je odgovorilo, da s čokoladnimi izdelki presenetijo svoje najdražje tudi, ko ne gre za posebne priložnosti, in želijo svojim bližnjim zgolj pokloniti pozorno darilce.Berryshka
Izjemno zanimiv in svež nabor tovrstnih izdelkov na našem trgu ponuja npr. berryshka – na voljo so orehov, ribezov, aronijin liker s čokoladnimi kozarčki, parline ipd. Zagotovo izbor, ki vas ne bo razočaral in bo zadovoljil tudi največje izbirčneže tako med kupci kot med obdarovanci.
Pa ste se kdaj vprašali, kaj o čokoladi sploh zares veste?

Kratka zgodovina čokolade

Zgodovina čokolade se je začela v Latinski Ameriki, kjer kakavovec raste kot avtohtona rastlina. Prvi ljudje, ki so uživali čokolado so bili verjetno staroselci jugovzhodne Mehike. Izpričano je, da so uporabljali besedo »kakawa«, ki smo jo podedovali in malo fonetično predrugačili. Žal je to vse, kar vemo. Govorimo namreč o civilizaciji, ki je cvetela okoli 1000 let pred n. št.
Zato pa vemo, da so Maji, ki so isto območje poseljevali v času okoli 250-900 n. št., uživali čokolado, in sicer zelo pogosto. Zato pravimo, da se je resnična zgodovina čokolade začela z Maji. Vendar pa so Maji pripravljali čokolado striktno kot napitek. Vse do 1850 leta se čokolade ni uživalo v trdnem stanju. Sicer pa se čokolada tudi sedaj ne pripravlja dosti drugače, kot so jo pripravljali Maji. Ko so Maje zavojevali Azteki, so slednji nadaljevali s tradicijo uživanja čokolade.

Čokolada in španci

Prvi Evropejec, ki je leta 1519 poskusil čokolado, je bil Cortez, ki čokoladnega napitka ni maral. Kakav brez sladkorja je namreč sam po sebi grenak. Ko je Cortez osvojil še Karibe, kjer raste sladkorni trs, se je zgodba o čokoladi spremenila. Nenadoma so si vsi želeli sladkega čokoladnega napitka.

Prodor v Evropo

Španci svojega odkritja niso mogli dolgo držati zase. Vest o čokoladi in sama čokolada se je hitro širila v preostalo Evropo. Na dvoru Ludvika XIV je bila pravi hit. Že leta 1657 pa se je odprla prva čokoladnica, in sicer v Londonu. Počasi se je z naselitvijo kakavovca tudi v drugih področjih, povečala dobava kakava, s tem pa je ta postal dosegljiv po nižjih cenah in zato postal dosegljiv tudi širšim slojem prebivalstva. Ta dogodek pa je zaznamoval nadaljnji mejnik v zgodovini čokolade.

Prve ploščice čokolade

Leta 1850 je anglež Joseph Fry zaznamoval naše življenje z ohranjanjem večjega deleža kakavovega masla glede na kakvov prah in sladkor. Tako se je rodila prva čokolada v trdni obliki. Leta 1875 sta Daniel Peter in Henri Nestle k receptu primešala še kondenzirano mleko ter tako izdelala prvo mlečno čokoladno tablico.
Dandanes je industrija čokolade vredna osupljivih 35 milijard dolarjev. Ljudje jo z veseljem uživamo, poskušamo nove in nove različice okusov in se čudimo nad oblikami, ki jih je mogoče vlivati iz čokolade.

https://www.youtube.com/watch?v=T5oEFUoetBo

Članki iz iste kategorije