Posebej pomemben del vsakega vozila so zagotovo tudi zavore. Še zlasti tedaj, ko je govora o varnosti. Pri tem velja izpostaviti ABS senzor oziroma sistem proti blokiranju zavor. Ta velja za samoumevni del pri vseh novih modelih avtomobilov. Samo delovanje naprave opiše že ime. Ima namreč funkcijo preprečevanja blokiranja koles pri zaviranju. S tem pa je zagotovljeno še več nadzora nad vozilom, prav tako tudi najkrajša možna zavorna pot.

Dejstvo je, da ABS prepreči številne nezgode, s tem pa rešuje številna življenja. Poleg svoje primarne naloge takšen sistem opravlja še podporo pripomočkom, kot so sistem proti zdrsu pogonskih koles, samodejno zaviranje v sili, ESP.

Prepoznavanje težav z ABS senzorjem

Da je z ABS senzorjem nekaj narobe, lahko kaj hitro opazi vsak voznik. Na to ga namreč opozori prižgana opozorilna lučka na armaturni plošči. Nekateri vozniki z boljšim občutkom pa lahko težavo zaznajo tudi na drugačen način. Njihovo vozilo se namreč med vožnjo nekoliko drugače obnaša med zaviranjem. Spremenjen je na primer občutek na stopalki ali pa občutijo manj učinkovito delovanje nekaterih drugih sistemov.

ABS senzor za BMW 5
ABS senzor za BMW 5

Če menite, da ABS senzor svoje naloge ne opravlja dobro, je nujno potrebna temeljita diagnostika zavornega sistema. Ta lahko pove, ali gre za težavo s senzorjem, napeljavo ali pa je v igri kaj drugega. Tudi na sploh je dobro ob obisku serviserja redno preverjati delovanje avtomobilskega zavornega sistema. Tako lahko težavo odpravimo, še preden pride do bolj resnih težav oziroma posledic.

Aktivni in pasivni ABS senzor

Zaradi razširjenosti ABS senzor velja za dobrega znanca pri avtomobilskih servisih. Pogosto pa se napaka zgodi že pri sami menjavi pokvarjenega senzorja. Servisni postopki v nobenem primeru ne smejo biti samoumevni. Treba se je zavedati, da obstajata dva tipa takšnih senzorjev, in sicer aktivni in pasivni.

YouTube video
Kako preizkusiti senzorje hitrosti koles ABS za upor in AC napetost

Aktivni ABS senzorji v primerjavi s pasivnimi potrebujejo lastno napajanje z električno energijo. Ker med tema dvema vrstama praviloma na prvi pogled ne zmoremo dovolj dobro ločevati, je treba nujno preveriti, kateri tip določeno vozilo potrebuje.

Pravilno delovanje ABS senzorja zagotavlja dobro in pravilno opravljena menjava. Ta zahteva kar nekaj postopkov. Prvi korak pa je zagotovo temeljito čiščenje vseh komponent.

Članki iz iste kategorije