Medicinski pripomočki so najpogosteje definirani kot sredstva, ki so nujno potrebna za zdravljenje ali pa za medicinsko rehabilitacijo. Pravico do takšnih pripomočkov pa določata Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja. Na podlagi omenjenih predpisov ZZZS omogoča zavarovanim osebam uresničevanje pravic do medicinskih pripomočkov v breme zdravstvenega zavarovanja.

Medicinski pripomočki iz obveznega zdravstvenega zavarovanja pa so na primer ortoze za stabilizacijo udov ter hrbtenice, proteze udov, pripomočki za nego bolnikov na domu, pripomočki za zdravljenje sladkorne bolezni, obvezni materiali.

Vsak medicinski pripomoček mora imeti svoj standard

Vsi medicinski pripomočki morajo imeti tudi svoj standard. Z njim je namreč določena cena, material, iz katerih so izdelani, doba trajanja. Dobavitelj je tako dolžan omogočiti standardne medicinske pripomočke brez doplačil.

Čemu pa so namenjene kompresijske nogavice

Med medicinske pripomočke se prištevajo tudi kompresijske nogavice. Te pomagajo pri cirkulaciji krvi – kri potiskajo iz nog nazaj proti srcu. Nogavice najmočneje stisnejo pri gležnju. Kompresija prične popuščati proti vrhu noge. Postopoma prične ustvarjati precej boljši pretok po venah. Na ta način pa učinkovito preprečuje otekanje in utrujenost nog po dolgem dnevu v sedečem ali stoječem položaju.

Pritisk, ki ga kompresijske nogavice izvajajo na vaše noge, pomaga pri boljšem delovanju krvnih žil.
Kompresijske nogavice so posebej izdelane, tesno prilegajoče, raztegljive nogavice, ki nežno stisnejo vašo nogo. Postopno kompresijske nogavice so tesnejše okoli gležnja in postanejo ohlapnejše, navzgor po nogi.

Tudi znanstvene raziskave potrjujejo, kako zelo so lahko učinkovite kompresijske nogavice. Ob tem pa velja poudariti tudi to, da je takšen medicinski pripomoček učinkovit tudi kot preventivni ukrep. Ugotovljeno je bilo namreč, da bistveno lahko zmanjšujejo možnost za razvoj globoke venske tromboze, in to za več kot 50 %.

Odličen pripomoček za celodnevno sedenje

Če na primer po cele dneve sedite v pisarni, mišice v mečah zagotovo niso tako zelo aktivne.

YouTube video
Kompresijske nogavice do kolen se uporabljajo ne le za povečanje cirkulacije, ampak tudi za preprečevanje nastajanja krvnih strdkov mečah.

Posledično se kri zadržuje v nogah. V tem primeru so vam lahko v izjemno veliko pomoč kompresijske nogavice. Prav tako se jih priporoča za uporabo, če na nogah stojite skozi ves dan.

Članki iz iste kategorije