Če si želite pri uporabi očal imeti nekoliko več svobode – si ne želite uporabljati dvoje očal –, so progresivna očala odlična izbira. Osebe, ki progresivna stekla na očalih uporabljajo, so izjemno zadovoljne, saj jim dobro služijo pri delu za računalnikom, branju in ne nazadnje tudi pri vožnji avtomobila. 

Očala s progresivnimi stekli omogočajo, da z njimi lahko vidite na vse razdalje; na daleč, na vmesne razdalje in na blizu. Dioptrija v progresivnem steklu namreč prehaja gladko ter nevidno navzdol od polja za daljavo do polja za bližino. 

Očala po meri 

Progresivna očala so primerna zlasti za osebe, ki imajo dioptrijo na daljavo in bližino; prav tako tudi tistim, ki imajo dioptrijo samo za branje. Prednost očal s progresivnimi stekli je preprostost, ker boste za vsa opravila uporabljali le ena očala. Z njimi lahko v hipu spremenite smer gledanja ter odlično vidite tako v daljavo kot tudi na vse vmesne in tudi predmete v neposredni bližini. 

Pri izbiri progresivnih očal je treba posebno pozornost nameniti individualni meritvi očesnih podatkov. Največja pozornost pa se seveda namenja sami izdelavi. Progresivna očala morajo biti namreč narejena natančno, in sicer po izmerjenih podatkih posamezne osebe. 

Pregled vida 

Preden naročite očala s progresivnimi stekli, opravite še pregled vida. Tega opravlja optometrist, ki nudi celostno oskrbo oči ter vida. V času pregleda vam bo opravil tudi pregled očesnega ozadja ter meritev pritiska v očesu. Pri tem vam strokovnjaki omogočajo jamstvo na izmerjeno dioptrijo ter izdelana očala. To pomeni, da če z očali ne boste zadovoljni, vam vrnejo denar. 

Pravilna izbira in natančna izdelava progresivnih stekel je ključnega pomena, saj vam samo brezhibna skladnost slik obeh očes omogoča optimalno naravno prostorsko zaznavo. 

Vrste progresivnih stekel 

Progresivna stekla se delijo na štiri različne skupine, in sicer na osnovna, izboljšana, napredna ter na osebno prilagojena. Med seboj se zlasti razlikujejo glede na širino vidnega polja, po stopnji prilagojenosti za posameznika ter po udobju za uporabnika. 

Dobro je vedeti tudi to, da je tudi hitrost navajanja odvisna od tega, za katero vrsto progresivnega stekla se boste odločili. Sicer pa boste pri nekaterih vrstah stekel za progresivna očala manj omejeni kot pri drugih. O tem vam bo podrobneje spregovoril strokovnjak. 

Članki iz iste kategorije