Besedo vreme lahko slišite skorajda vsak dan. O njem se govori po televiziji, radiu, o njem beremo v časopisu. Kako pa bi ta pojem pravzaprav definirali? Lahko rečemo, da je vreme trenutno stanje v ozračju, ki nastane kot posledica vremenskih dejavnikov, kot so vlaga, temperature, zračni tlak.

Prepletanje omenjenih vremenskih dejavnikov pa povzroča nastanek različnih vremenskih pojavov, kot so sonce, dež, veter, sneg. Omenjeni vremenski pojavi nas obiščejo večkrat na leto, v različnih mesecih. Vremenske pojave tako lahko uvrstimo v štiri različne letne čase.

V povezavi z vremenom pa nas najpogosteje zanima vremenska napoved.

Kaj je vremenska napoved?

Vremenska napoved je napoved vremena za določeni del dneva, lahko tudi za nekaj dni vnaprej. Vremenoslovci in meteorologi pa so strokovnjaki, ki se ukvarjajo s preučevanjem sprememb v ozračju, prav tako oblikujejo vremensko napoved.

YouTube video
Vremenska napoved nam pove kakšno bo vreme v naslednjih dneh. Vremenske napovedi delajo znanstveniki, ki opazujejo nebo in uporabljajo posebna orodja. Ta orodja jim pomagajo videti, kako se vreme spreminja, in tako lahko ugibajo, kakšno bo vreme v naslednjih nekaj dneh.

Vremensko napoved lahko preberete v časopisu ali pa jo slišite na radiu, vidite na televiziji, telefonu ali računalniku. Kakšne so spremembe v ozračju, se preučuje na meteoroloških postajah. Tam strokovnjaki merijo temperaturo, vlažnost zraka, zračni tlak, ne nazadnje še hitrost vetra.

S čim si strokovnjaki pomagajo pri spremljanju vremena?

Strokovnjaki si pri spremljanju vremena pomagajo tudi z aktualnimi satelitskimi posnetki, prav tako z radarsko sliko padavin.

barve na radarski sliki padavin
Radarska slika padavin nam pomaga predvideti ali se bodo padavine krepile, ali pa bo morda skozi oblake kmalu pokukalo sonce.

S pomočjo omenjenih slik in posnetkov lahko opazujejo na primer velikost in gibanje oblakov, smer gibanja padavin, moč padavin.

Kdaj najpogosteje preverimo vremensko napoved?

Vreme oziroma vremensko napoved preverimo, če je naša aktivnost oziroma delo povezano z njim. Ljudje, ki svoje delo opravljajo na terenu in so zato še toliko bolj odvisni od zunanjih dejavnikov, še toliko pogosteje preverijo stanje vremena.

Članki iz iste kategorije