Simptomi anksioznosti se kažejo kot strah, napetost, tesnoba. Zaradi tega se lahko pojavita tudi živčnost in nemir, posledično pa tudi nespečnost, saj se človek kar ne zmore in ne zna umiriti. Zaradi tega se slabo počuti, je nenehno utrujen in se zaradi pomanjkanja spanca še težje fokusira, zato je še bolj živčen in pod stresom, saj mu stvari ne gredo dobro od rok. Težko izpolnjuje vsakodnevne obveznosti, aksioznostni simptomi pa negativno vplivajo tudi na njegove odnose z drugimi.

Anksioznost simptomi – kako jih prepoznati?

V primeru, da nekomu težave povzroča anksioznost simptomi najprej nastopijo v bolj blagi obliki, kasneje pa postanejo bolj izraziti. O anksioznosti ali tesnobi govorimo takrat, ko so anksioznostni simptomi tako močni, da otežujejo življenje in jih posameznik ali njegova okolica občuti kot težave. Sicer gre za čisto normalne občutke, ki jih doživljamo vsi, a so pri nekom, ki ima anksioznost ti simptomi veliko bolj izraženi oziroma potencirani. Lahko se kažejo tudi kot panični napadi ali socialna fobija oziroma v nekaterih drugih oblikah. Poznamo namreč več vrst anksioznosti oziroma anksioznostnih motenj, ki so vse povezane s pretiranim strahom in tesnobnim počutjem.

Kateri so simptomi anksioznosti?

Kot že rečeno, simptomi anksioznosti niso enoznačni in jih vsak posameznik lahko doživlja drugače. Lahko so zelo jasno izraženi ali pa blagi ter komaj opazni, kar velja še posebej za začetno fazo. Načeloma se bolj izrazito pokažejo takrat, ko je človek v težkem življenjskem obdobju ali pod stresom. Običajno se nagnjenost k njim kaže že celo življenje, vendar lahko izbruhnejo šele tudi zelo pozno v življenju. Najpogostejši simptomi anksioznosti so sicer naslednji:

– občutek tesnobe in strahu,

– pogosti glavoboli

– občutek napetosti, nesproščenosti

– živčnost in razdražljivost

– nespečnost in nezmožnost umiritve

– težave s koncentracijo

– kronična utrujenost in izčrpanost

– slabost ali bolečine

Anksioznost in socialna fobija

Ena od vrst anksiozne motnje je tudi socialna fobija. Pri tem ne gre za strah pred ljudmi, kot misli marsikdo, saj tak človek običajno v določenih družbenih situacijah enostavno zamrzne. Gre namreč za strah pred izpostavljanjem, ki se v blagi obliki kaže le kot strah pred javnimi nastopi, v hudi obliki pa tudi v vsakdanji interakciji in komunikaciji z drugimi. Recimo takrat, ko mora oseba nekaj povedati in je vsa pozornost usmerjena vanjo.

Pri tistem, ki ima to težavo, se simptomi anksioznosti kažejo tako, da občuti močno tesnobo in strah vsakič, ko se mora izpostaviti ali nastopiti. Lahko občuti celo bolečine v trebuhu ali mu je slabo, poleg tega pa se začne močno potiti. Včasih lahko nastopijo tudi panični napadi, tresenje in podobno. Zaradi tega je takšna fobija zelo neprijetna, človek, ki trpi za njo, pa se začne izogibati ne le nastopanju, ampak tudi drugim situacijam, kjer bi se počutil preveč izpostavljenega.

Napadi panike kot posledica anksioznosti

Panična motnja je ena od anksioznih motenj oziroma vrst anksioznosti. Gre za nenadno paniko oziroma pretiran občutek ogroženosti in strahu brez jasno izraženega razloga. Povod za tak napad je običajno stres in to, da je človeku že sicer povzročajo težave simptomi anksioznosti. Zaradi tega se nato pri tistem, ki je doživel tak paničen napad, pojavi še strah pred ponovitvijo oziroma ponovnim izbruhom. Posledica je, da se v tem primeru simptomi anksioznosti še povečajo. Človeka, ki mu težave povzroča anksioznost in simptomi, povezani z njo, postane po paničnem napadu še bolj strah, zaradi česar lahko ponovno doživi napad in tako pade v začaran krog, iz katerega sam težko najde izhod.

Psihoterapevt vam lahko pomaga

Zelo dobra rešitev v primeru, da vam težave povzroča anksioznost in simptomi, povezani z njo, otežujejo vaše življenje, je psihoterapevtska pomoč. Tako napadi panike kot socialna fobija in druge anksioznostne motnje so namreč ozdravljive, če se njihovega premagovanja lotimo na pravi način. Prej, ko se soočimo s tem, da potrebujemo pomoč, in prej, ko se odločimo zanjo, prej bomo lahko spet živeli brez teh težav.

Vsi, ki ste kdaj občutili, kako simptomi anksioznosti z nenehno tesnobo in pretiranim strahom ter drugimi težavami otežijo vaše življenje, veste, da zaradi njih ljudje živijo manj kakovostno, so nesproščeni in neprespani, zaradi česar jim lahko pade tudi odpornost in resno zbolijo. Nenehno slabo počutje in stres zaradi njega namreč rada vodita v bolezen. Prav zato je treba ukrepati in takšno osebo napotiti k psihoterapevtu. Obiščite Mojpsihoterapevt.si, kjer domuje online psihoterapija in kjer ustrezno pomoč lahko dobite kar preko spleta!

V kolikor se je vaša družina znašla v stiski, je družinska psihoterapija za izboljšanje odnosov v družini prava stvar za vas. Preberite več …

Progresivna očala omogočajo oster pogled na bližino in daljavo s samo enimi očali. Zgornji del stekla je namenjen daljavi, spodnji pa branju.  Preberi več …

Članki iz iste kategorije