Vsak izmed nas pozna nekoga s starejšimi ljudmi doma, ki potrebujejo pomoč. To je neizogiben del življenja, ki zahteva od nas veliko fleksibilnost, odgovornost in koordinacijo časa. Res pa je, da včasih ne zmoremo opraviti vseh obveznosti hkrati, poleg tega pa poskrbeti za naše starše, stare starše, sorodnika ali prijatelja. Morda pa potrebujemo pomoč sami, saj težko opravimo določene obveznosti, saj nimamo več toliko moči, kot včasih. V vsakem primeru je pomoč starejšim na domu idealna rešitev za mnoge prepreke in težave, ki nastanejo s starostjo.

Doma je najlepše

Veliko ljudi se zelo boji možnosti, da bi nekoč morali oditi v dom za ostarele. Temu je tako, saj je doma najlepše. Domače okolje je polno lepih spominov, ljubljenih družinskih članov in poznanih ljudi. Ostajanje doma v starejših letih je pozitivno, vzpodbudno in zaželeno pri vedno več ljudeh.

Pomoč starejšim na domu - pomoč pri prehranjevanju
Pomoč pri uživanju hrane je ena izmed pomoči ki jo lahko nudimo pri storitvi pomoč starejšim na domu

Pri tem pa seveda nastanejo določene obveznosti, saj je potrebno za starostnike skrbeti na več različnih načinov. Pomoč starejšim nam tako olajša skrb za prijatelje, sorodnike in starše, ki živijo doma. Enako pa velja, če pomoč potrebujemo sami, saj ne zmoremo več opravljati določenih nalog ali pravilno skrbeti zase.

Zagotavljanje varnosti našim najdražjim

Družina je ena izmed najpomembnejših stvari v življenju vsakega posameznika. To je tudi razlog, da želimo le najbolje našim družinskim članom in tudi prijateljem. V starosti pa bodo te ljudje potrebovali našo pomoč. To pa tako storimo, da jim zagotovimo opravljanje določenih aktivnosti, ki jih sami ne zmorejo.

Pomoč starejšim tako obsega opravljanje osnovnih stvari, kot so:

  • Pomoč pri uživanju hrane
  • Vstajanje iz postelje, vstajanje iz stola, premikanje po stanovanju in hiši
  • Pomoč pri oblačenju
  • Pomoč pri tuširanju in osebni higieni

Storitve za starejše obsegajo tudi pranje vozila, manjša hišna popravila, pripravo hrane, urejanje okolice, čiščenje ipd.

Neodvisnost in boljše zdravje starostnikov

Veliko raziskav je pokazalo, da starejši ljudje, ki lahko ostanejo doma, ohranijo boljše zdravje. Temu je tako, saj imajo podporo družinskih članov in prijateljev. S pomočjo starejšim na domu pa jim tudi omogočimo neko mero neodvisnosti. Temu je tako, saj bodo imeli pomoč pri opravljanju raznovrstnih aktivnosti v domačem okolju. Na spletni strani www.urejen-dom.si lahko najamemo skrbne in strokovne pomočnike, ki bodo pomagali starejšim ljudem pri hišnih in osebnih opravilih.

Video: Nasveti za oskrbo starejših staršev

Na omenjeni strani pa lahko tudi zasledimo ogromno število raznovrstnih nasvetov, kar se tiče ohranjanja in varnosti našega doma. Če pa sami potrebujemo pomoč, pa lahko tudi koristimo storitve, ki nam bodo pomagale v naših poznih letih v življenju skrbeti zase in za naš dom na bolj dostojen in preprost način.

Članki iz iste kategorije