Kaj je pravzaprav vzrok, da nastane bipolarna motnja, pravzaprav ni točno znano. In ker torej ne poznamo konkretnega vzroka za nastanek tovrstne bolezni, lahko rečemo, da lahko zboli prav vsak. V sam nastanek pojava bi lahko bili vpleteni nenormalni prenosi živčnih impulzov, ekspresija genov, napačni signali med celicami, kronične poškodbe nevronov.

Nastanek bipolarne motnje bi sicer lahko delno pojasnjevali tudi z dednostjo, ker se lahko pojavlja pri več članih družine v več generacijah. A dejstvo je, da večina prizadetih v družini nima nikogar, ki bi imel to bolezen.

Kakšno strokovno mnenje o bipolarni motnji prevladuje?

V strokovni javnosti v povezavi z bipolarno motnjo v tem hipu prevladuje mnenje, da je vzrok zlasti biološke narave in da gre za dedno bolezen, pri kateri pa so zunanji stresorji samo sprožilci prve epizode. Na sam razvoj in potek motnje pa seveda zmorejo vplivati dejavniki okolja.

Bipolarna motnja je povezana z dogodkom, ki povzroči stresno situacijo.
Bipolarna motnja je povezana z nekim večjim dogodkom, ki povzroči stresno situacijo. Psihoterapija doseže spremembe, ki bodo trajno odpravile ali pa vsaj kar se da omilile škodljive vzorce.

Slednji so povezani z doživljanjem stresnih situacij. Prva epizoda manije oziroma depresije se izjemno pogosto pojavi po nekem večjem dogodku, na primer po zamenjavi šole, po rojstvu otroka, v času potovanja v druge časovne pasove. Na pojav in potek lahko precej močno vplivajo še psihoaktivne snovi, kot sta kokain ter alkohol.

Ali sta vzrok za bipolarno motnjo lahko osebnostna šibkost ali slab značaj?

Pogosto se sprašujemo, ali je bipolarna motnja morda posledica osebnostne šibkosti ali slabega značaja. Odgovor je negativen.

YouTube video
Kako pozdraviti bipolarno motnjo

V času depresije prizadeta oseba opušča dejavnosti, zanemarja svoje vsakodnevne obveznosti, pomaga si celo z drogami ter alkoholom. Obenem obstaja precej veliko tveganje še za samomorilno vedenje.

Članki iz iste kategorije